Tuesday, October 25, 2011

Praktika kolmas nädal


Kolmanda nädala jooksul  täitsin järgmised ülesanded. Kordasin materjalid õpiobjektide ja e-kursuste loomise kohta. Uurisin millised kursused Tallinna polütehnikumis olemas ning millieid materjale sisaldavad. Kahjuks aga selgus, et olemasolevad e-õppe kursused või õpiobjektid on materjalide vaesed. Samuti ei sisalda interaktiivsust ja teadmiste kontolli.  Seega otsustasin teha näidis e-õppe kursuse ning teemaks valisin „infootsing internetis ja Windows-is“ . Antud kursuse eesmärgiks on näidata teistele õppejõududele kuidas teha struktuureeritu ja materjalirikkast e-kursust. Sellega tahaks rohkem motiveerida e-kursuste loomist.
E-kursuse sisuks plaanin lisada järgmised osad: Tekst (presentatsioon) koos screenshot-idega, video ning ülesanded, teadmiste kontrollimiseks. Antud e-kursust plaanin teha MOODLE e-õppekeskkonna baasil ning, et see oleks kõigile õppejõududele ja õppuritele tutvumiseks avalik. Loodan, et sellega igaüks saab mõelda e-kursuste plussidest ja minustest.
E-kursuse peamised teemad on järgmised:
1.       Infootsing internetis  kasutades otsingumootoreid: näiteks kõige tuntuim on google.com, või näiteks kasutades meta-otsingumootoreid ehk otsingumootorid mis sisaldavad mitut otsingumootorit ühes k.a. google.
2.       Infootsing Windows keskkonnas (peamiselt Windows 7): sisaldab failide otsing nime, sisu suuruse järgi.  Samuti arendatud otsingut.
3.       Leitud info kohta järelduste tegemine, kas leitud informatsioon on korrektne või sisaldab ebavajaliku infot.
Kuna Tallinna polütehnikum soovib loobuda IVA e-õppesüsteemist siis uurisin kuidas on võimalik installida MOODLE e-õppekeskkonda polütehnikumi serverisse ja kes seda tööd võiks teha.
Selgus, et Polütehnikumis eraldi serverit ei installita vaid kasutatakse EITSA serverit. MOODLE e-keskkona on seal installitud ning vajadusel tehakse ka liigipääs kõigile kes seda soovid kasutada. Nii et minu kursus salvestatakse sinna repositooriumisse. Hetkel tellisin liigipääsu ning ootan kuna tehakse mulle konto valmis ning aktiveeritakse.
Oma tegevuse analüüs.
Kokkuvõtteks võib öelda, et selle nädala tehtud töö on väga mahukas. See aitan mind edasises e-kursuse arendustöös.   Enda jaoks selgistasin mis on MOODLE e-õppekeskkond ning millised on selle võimalused, installeerimise vajadused ja kas polütehnikumis on tehtud selleks vajalikud ettevalmistused.  
E-kursuse kohta tegin plaani, ning otsistin esialgseid materjale, otsisin programmi mis suudab korralikilt lindistada videot ja heli.
Järgmiseks nädalaks on peamised tegevused määratud: uurida SCORM standardit, alustada e-kursuse materjalide valmistamisega ja sisestamisega MOODLE e-õppekeskkonda.






Saturday, October 15, 2011

HTpraktika 2.nädal


Nädala jooksul suhtlesin Andres Ojalill-ga. Andres Ojalill on Tallinna Polütehnikumi IKT osakonnajuhataja. Tema ülesanneteks on IT küsimuste reguleerimine ning lisaülesandeks on e-õppega seotud töö ehk e-õppesüsteemide otsimine, analüüsimine ning polütehnikumis integreerimine. Õpetajate koolituste organiseerimine, konsultatisoonid.
Ehk selle nädala jooksul uurisin Tallinna Polütehnikumi tausta ehk kuidas ja kui aktiivselt kasutatakse e-õppesüsteeme. Peamised küsimused olid:
-          Millist e-õppesüsteemi kasutab Tallinna Polütehnikum ning kas õppejõud on sellega rahul?
-          Palju on e-kursusi ning kas on plaanis nende arvu suurendada?
-          Milliseid süsteeme kasutatakse õppeprotsessi parendamiseks ja täiendamiseks?
-          Kas e-õppesüsteemide on standartiseeritud ehk kas nendes kasutatakse mingeid standardeid, näiteks SCORM?
-          Kuidas on plaanitud õppejõududele info edastamine ning jagamine uute tehnoloogiate (süsteemide) kohta?
-          Kuidas stimuleeritakse õppejõudude e-õppesüsteemide kasutamiseks?
Sain palju vastuseid ning liigipääsu IVA e-õppekeskkonada. Uurisin millised e-kursused olemas ning mis ainetes on need kursused tehtud.   Selgus, et kursuseid on vähe ja kokku kursuseid on ainult 6 (kuus) tükki. Samas need omavad oma plusse ja miinuseid kuid üldmulje on nõrk, seega need kursused vajavad täiendavat tööd sisu parendamiseks.
Analüüsides kogu situatsiooni plaanisin oma praktika ajal teha järgmist:
-          Koostada näidis e-õppekursuse arvestades õppedisaini ja lisada kursusele interaktiivsust.
-          Leida võimaluse informeerida õppejõudu e-kursuste loomise võimalustest, olemasolevatest infosüsteemidest (mis lihtsustavad õpetamist).
-          Leida võimaluse kuidas saab õppejõudu effektiivselt nõustada ning motiveerida koostada rohkem kursuseid.
Antud ülesanded on peamised kuid ei ole lõplikud. Lisa ülesannetest ja tehtud tööst hakkan kirjutama siin samaas blogis.

Thursday, October 6, 2011

HT Praktika eesmärgid


Praktika hakkab toimuma Tallinna Polütehnikumis koos haridustehnoloogi Andress Ojalilliga.
Praktika eesmärgid:
·         Õpidisani loomine – koostöös haridustehnoloogi ja aineõpetajatega vaada läbi e-õppematerjal ning luua materjalide kollektsioon. Materjalid on mõeldud õpilastele iseseisvaks õppimiseks. Lisaks uurin e-õppestandardi SCORM materjalide kollektsiooni eksportimist IVA-st e-õppeinfosüsteemi MOODLE.
·         Nõustamine – kuna Tallinna Polütehnikumis on vähe õpetajajid kes oskab kasutada IVA ja ka MOODLE e-õppekeskkonda ja e-kursusi läbiviia seega plaanin jägada eesti keelsed materjalid ning anda nõu uute e-kursuste  loomiseks ja läbiviimiseks MOODLE keskkonnas kuna Tallinna Polütehnikumis on vaja juurutada uut e-õppe keskkonda.
·         Taristu analüüs – Tallinna Polütehnikumi taristu analüüs. Peamine eesmärk selgitada välja:
o   milline töö on juba tehtud, kes seda hoiab töökorras ning millised probleemid sellega kaasnevad
o   kuidas lahendatakse probleeme ja kui kiiresti
o   juhul kui tegemist on infosüsteemiga kuidas arhiveeritakse andmeid ja kui tihti